Domácí pekárna aneb nejlepší je křupavý domácí chléb


Domácí pekárna je adekvátním pomocníkem do každé domácnosti. Stačí jen nasypat suroviny a přístroj již se o vše sám postará, jako je kynutí i samostatné pečení. Záleží na druhu pekárny, některé nabízí možnost pečení sladkostí, moučníků, baget i přípravu těsta na pizzu.
 plátky chleba
Základní kritéria aneb jak správně vybrat domácí pekárnu
 
Velikost formy udává výslednou velikost upečeného výrobku, přesněji řečeno je ukazatelem hmotnosti chleba, tj. v rozmezí od 500 až 1800 g náplně. Volba velikosti domácí pekárny se odvíjí od počtu strávníků domácnosti. Optimální velikost 1200 až 1300 g náplně je pro typickou rodinu čítající čtyři členy. Dále je třeba se orientovat dle programů. Jak už bylo výše zmíněno, některé typy domácí pekárny dokáží více, než je jen pečení chleba.
 malý chléb
Užitečné jsou funkce, mezi které náleží odložený start, stejně tak funkce mající vliv na udržení teploty. Ideální je rovněž domácí pekárna disponující funkcí v podobě automatického dávkovače surovin i mající možnost nastavení pro propečení kůrky.
 
Kdy a proč je ideální pořízení domácí pekárny?
 
Pekárna je vhodná pro toho, kdo se snaží jíst zdravě. Kdo preferuje konzumaci vlastního výrobku ve zdravé formě, neboť si tak lze upéct celozrnný chléb na mnoho způsobů, stačí vždy pozměnit ingredience. Díky domácí pekárně můžete mnoho ušetřit v případě bezlepkového pečiva, které si tak můžete upéct sami v té nejlepší variantě. Díky domácí pekárně si můžete vychutnat lahodný křupavý chléb bez jakékoliv námahy.
 
Domácí pekárna a materiály pečících forem
 
Na trhu jsou k dostání domácí elektrické pekárny lišící se pečící formou. Vybírat tak lze z teflonu, který disponuje snadnou údržbou, pečivo se nepřipéká a tento druh pekárny se vyznačuje nízkou přizovací cenou. Nevýhodou je snadné mechanické poškození.
 
Keramický materiál je lepší v rámci odolnosti než teflon, má delší životnost. Negativní stránkou může být vyšší pořizovací cena. Na výběr je i pečící forma z nerezu, kdy se jedná o velmi kvalitní materiál s dlouhou životností. Nabízí i variabilní použití. I zde však je jistá nevýhoda v rámci potenciálního připečení chleba k nerezu.